top of page

Lajiesittelyt

Vesipelastus

Vesipelastus on alkujaan landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koe, minkä tarkoitus on ylläpitää koirien uintitaitoa ja pelastusvaistoa. Suomeen laji tuli alkujaan 1989 ja nykyiset säännöt ovat olleet voimassa 1.1.2017 lähtien. Suomessa laji on ainakin toistaiseksi puhtaasti harrastuksen asemassa, mutta esim. Italiassa ja Ranskassa koiria käytetään myös oikeissa pelastustilanteissa.

Laji sopii käytännössä kaikille uimisesta innostuneille koirille, joilla on riittävästi kokoa ja voimaa 2-3 ihmisen miehittämän kumiveneen tai hukkuvan ihmisen hinaamiseen. Perustottelevaisuuden tulee olla kunnossa, eikä koira saa olla arka tai aggressiivinen muita kohtaan.

Kokeisiin osallistumisoikeus on 9kk ikäisillä landseer- ja newfoundlandrotuisilla koirilla (junioriluokka JUN) sekä muunrotuisilla 12kk täyttäneillä Kennelliiton tai muun maan kennelkeskujärjestön rekisteröimillä koirilla. Näiden muun rotuisten koirien täytyy ensin suorittaa soveltuvuuskoe (SOVE) hyväksytysti saavuttaakseen kilpailuoikeuden. SOVEn ja epävirallisen junioriluokan ohella varsinaisia tasoluokkia on kolme, eli alokasluokka (ALO), avoin luokka (AVO) ja voittajaluokka (VOI). Muissa luokissa on neljä osasuoritusta, mutta JUN niitä on vaik kaksi. ALO-luokasta tarvitaan luokkasiirtoon kaksi I-tulosta. AVOsta ja VOIsta I-tuloksia vaaditaan kolme ja valioitumiseen vaaditaan lisäksi myös näyttelytulos.

Kokeiden tehtävät muodostuu veneestä hyppäämisestä, uimisesta, veneen hinauksesta, esineen viennistä ja hukkuvan pelastamisesta. Tehtäväkuvaukset uintimatkoineen vaihtelevat tasoluokan mukaan.

Nosework

Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolme erilaista kohdehajua sekä niiden yhdistelmiä. Etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli.

Nenätyöskentely on koiralle ominaista ja mieluisaa. Kohdehajujen etsiminen vaatii koiralta nenänkäytön lisäksi aivotyöskentelyä.

Nosework on kaikille koirille ja ohjaajille sopiva laji, jota voi harrastaa itsekseen tai koulutusryhmässä. Laji tarjoaa koiralle mukavaa aktivointia ja kehittää koiran itsevarmuutta. Hajupiiloja voi tehdä omassa kodissa, ulkoilureitin varrella tai muussa ympäristössä. Kilpailuissa jokainen koirakko suorittaa etsinnän yksitellen, joten laji sopii myös aremmille koirille. Lajia voi harrastaa myös ilman kilpailutavoitteita.

Nosework on mukavaa yhteistä tekemistä sekä koiralle että ohjaajalle. Nosework aktivoi koiraa sekä nenänkäyttöön että aivotyöskentelyyn. Koira pääsee toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan ja kehittämään itsevarmuuttaan. Koiran tehtävänä on tutkia etsintäalue ja löytää piilotetut kohdehajut. Ohjaajan tehtävänä on seurata koiran työskentelyä ja tarvittaessa olla tukena.

Nosework-kokeissa suoritetaan etsintöjä eri etsintämuodoissa. Kohdehajuja etsitään sisä-, ulko-, laatikko- ja ajoneuvoetsinnässä. Käytössä on kaksi eri koemuotoa. Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) koirakko suorittaa samassa kokeessa osasuorituksen neljällä erilaisella etsintäalueella. Yhden osion kokeessa (YEK) suoritetaan neljä erilaista etsintää yhdestä etsintämuodosta. (lähde: Kennelliitto.fi)

Rally-toko

Rally-toko on Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuolella kehitetty laji, mikä yhdistelee elementtejä niin agilitysta, tokosta kuin koiratanssistakin. Kyseessä on rennon meiningin laji, jossa tärkeintä ei ole pilkuntarkat liikesuoritukset vaan koiran ja ohjaajan välinen iloinen yhteistyö. Koiraa saa tehtävien aikana kannustaa iloisesti sekä ohjata niin käsimerkein kuin suullisestikin. Lajissa suoritetaan erilaisia liikkeitä tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä. Laji sopii mainiosti harrastettavaksi ihan kotioloissakin ja se on mm. mainio aktivointikeino jo vanhemmille koirille.

Laji sopii ihan kaiken ikäisille ja kokoisille koirille ja ihmisille. Laji parantaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä sekä kontaktia. Alokasluokassa tehtävät ovat vielä helppoja ja kynnys lajin aloittamiseen on tarkoituksella matala. Ylemmissä luokissa riittää kuitenkin haastetta myös fysiikan osalta.

Lajissa kilpaillaan neljässä tasoluokassa. Alokasluokassa koira on kytkettynä, muissa luokissa vapaana. Kilpailuissa suoritetaan tuomarin suunnittelema rata, mikä koostuu 10-20 erilaisesta tehtäväkyltistä. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus riippuvat luokan tasosta. Radalle lähdettäessä koirakolla on 100 pistettä ja pistevähennyksiä tulee erilaisista virheistä, koiran haluttomuudesta, kyltteihin koskemisesta ym. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan vähintään 70 pistettä. Luokkasiirtoon vaaditaan kolme hyväksyttyä tulosta edelliseltä tasolta.

Vesipelastus

Säännöt

Koe- ja arvosteluohjeet

Liikekaaviot

Nosework

Säännöt

Koeohje

 

Rally-toko

 

Säännöt

Kilpailuohjeet

Tehtävät: Alokasluokka (ALO)

Tehtävät: Avoinluokka (AVO)

Tehtävät: Voittajaluoka (VOI)

Tehtävät: Mestariluokka (MES)

bottom of page